2015/02/08

Lempileivonnainen - Macaron


Olen tykännyt marengeista koko ikäni. Niitä on tehty lapsena lukemattomia kertoja. Harvoin onnistuttiin, kun ei maltettu paistaa tarpeeksi pitkään ja tarpeeksi matalassa lämpötilassa. Muutkin marenkityyppiset leivonnaiset kuin perinteiset marengit ovat suosikkejani. Myös lapsista on tullut marenkifaneja, ja toivovatkin synttäreilleen usein mm. macaronseja. Olemme sälyttäneet macarons-vastuun miehelleni, joka niitä aika onnistuneesti leipookin. Yllä olevassa kuvassa sitruuna-mascarpone-macaronsit. Olivat tosi raikkaita ja lemoncurd taittoi kivasti supermakeaa macaronsin perusmakua.


Muutama tällainen suupala on aika herkkua päiväkahvin seurana. Juon muuten nykyään aina kahvini Hobstar-lasista, siitä on tullut suosikkilasini muussakin käytössä. On mukavan painava ja juuri sopivan iso kooltaan.

Jos joku haluaa testailla näitä herkkuja, tässä resepti:

Sitruunamacaronit
 
1,75 dl mantelijauhetta
2,5 dl tomusokeria
2 isoa munanvalkuaista
0,5 dl hienosokeeria
puolen sitruunan kuori hienoksi raastettuna
keltaista elintarvikeväriä (tätä ei käytetty)
 
täyte
1 dl mascarponejuustoa
puolen sitruunan kuori  hienoksi raastettuna
1tl sitruunamehua
0,5 dl sitruunatahnaa (lemon curd)
 
Sekoita mantelijauhe ja tomusokeri. Siivilöi seos kulhoon.
 
Laita munanvalkuaiset isoon kulhoon ja vaahdota kovaksi. Vatkaa vähitellen joukkoon hienosokeri, kunnes saat kovaa, kiiltävää marenkia. Vatkaa joukkoon sitruunankuori ja elintarvikeväriä, kunnes vaahto on keltaista.
 
Kääntele manteliseosta kolmasosa kerrallaan lastalla tai nuolijalla marenkiin. Kun kaikki kuivat aineet ovat sekoittuneet hyvin, jatka seoksen leikkaamista ja kääntelyä, kunnes saat kiiltävää, sakeaa ja nauhamaista taikinaa.
 
Kaada taikina pursotinpussiin (minigrip-pussi toimii tässä ihan hyvin), jossa on 1cm pyöreä terä. Pursota leivinpaperille 32 pientä pyöreää nokaretta. Kopauta uunipeltejä napakasti työtasoa vasten, jotta ilmakuplat rikkoontuvat. Anna seistä huoneenlämmössä 30 minuuttia. Lämmitä uuni 150 asteeseen.

Paista uunissa 10-15 minuuttia. Anna jäähtyä 10 minuuttia. Irrota pikkuleivät varovasti leivinpaperista ja anna jäähtyä kunnolla.

Täyte: Vatkaa mascarpone, sitruunankuori ja sitruunamehu tasaiseksi seokseksi. Levitä sitruunatahnaa 16 pikkuleivälle ja macarponeseosta 16 pikkuleivälle. Paina puolikkaat varovasti yhteen.


Onko teillä jotakin erityisiä suosikkileivonnaisia? Laittakaapa ihmeessä linkkejä ja reseptejä jakoon, jos jotain superherkkuja löytyy!

Kivaa sunnuntai-iltaa!

-Liina

///

My favourite pastry is definitely Macaron. Last weekend my hubby made macarons filled with lemoncurd and mascarpone. It was delicious!

7 kommenttia:

  1. Macaronsit mun lemppareita myös!
    Oi ja Nam! Testaan ohjettasi varmasti, olen aiemminkin leiponut pari kertaa.

    VastaaPoista
  2. Niin kauniita! Minä en ole näitä koskaan kokeillut, ja epäilen onnistumistani.. :D Omia lempparileivonnaisiani ovat kaikki suklaiset. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo totta, suklaiset on kyllä myös ihan järkyttävän hyviä! Testaa rohkeasti vaan näitä! Ensimmäisellä kerralle mekin epäonnistuttiin (ei tainnut nestemäinen elintarvikeväri sopia?), mutta muuten on kyllä mies näiden teossa onnistunut. :)

      Poista
  3. Niin täydellisen näköisiä ja varmasti makuisiakin! Nams!

    VastaaPoista
  4. Hei! Tosi kiva blogi sinulla! Kiitos vaan kun olit jättänyt kommentin niin sitä kautta löysin tänne! :) Onpas herkullisen ja kauniin näköisiä macaronseja! Täällä myös yksi suuri Macaron-fani. En kyllä taida uskaltaa kokeilla tehdä itse, voisivat mennä kaikki parempiin suihin vähän turhankin nopeasti... :) Mun lemppari on sukulainen Pavlova, mistä löytyykin yksi hyvä resepti blogssani.

    VastaaPoista