2016/02/21

TÄYTETYT BATAATIT | resepti


Olen aika huono tekemään kasvisruokaa. Tiedostan kyllä lihansyönnin eettiset ongelmat, lihantuotannon kestämättömyyden ekologisesti ja toki myös terveydelliset seikat jotka puoltavat laadukkaan kasvisruoan puolesta. Täysin kasvissyöjää minusta ei varmasti koskaan tule, mutta koen jonkinlaista tyytyväisyyttä kyllä silloin, kun onnistun valmistamaan hyvää kasvisruokaa.
Löysin Hesarin sivuilta reseptin täytetyistä bataateista. Resepti vaikutti mielenkiintoiselta ja sisälsi paljon sellaista, joista yleensä pidän (mm. korianteri, valkosipuli ja chili). Tykkään myös ruuista, jotka valmistetaan uunissa. On mukavaa kattaa pöytää ja siivoilla keittiö rauhassa ruuan valmistuessa. Katettuun pöytään on mukava istahtaa etenkin kun tiskit on tiskattu ja tasot siivottu ruuan ollessa uunissa. Nämä on näitä minun neuroosejani.

Alla täytettyjen bataattien resepti, jos joku innostuu tätä testaamaan:

PAVUILLA TÄYTETYT BATAATIT

4 ANNOSTA, VALMISTUSAIKA 1 h 30 min
Bataatinpuolikkaat täytetään papuseoksella ja kuorrutetaan mozzarellalla.
  • 4 (yht. 1,2 kg) pienehköä bataattia
  • 1 tlk (400 g) mustapapuja
  • 1 tlk (400 g) pieniä valkopapuja
  • 2 sipulia
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 2½ tl suolaa
  • 2 tl paprikajauhetta
  • 1½ tl korianteria
  • 1½ tl juustokuminaa
  • 1 tl mustapippuria
  • 1 tl timjamia
  • 1 tl oreganoa
  • ¾ tl chilihiutaleita
  • 2 rkl rypsiöljyä
Päälle:
  • 200 g mozzarellaraastetta

Pese ja kuivaa bataatit huolellisesti. Laita ne kokonaisina leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paahda 200-asteisessa uunissa tunnin ajan. Anna jäähtyä noin 10 minuuttia.
Valmista täyte bataattien paahtuessa. Kaada säilötyt, kypsät musta- ja valkopavut siivilään, huuhtaise kylmällä vedellä ja jätä valumaan.
Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Kuumenna öljy paistinpannussa ja kuullota sipulisilppua vähintään 5 minuuttia. Lisää valkosipuli ja kääntele vielä pari minuuttia.
Lisää pannuun suola, paprikajauhe, korianteri, juustokumina, mustapippuri, timjami, oregano ja chilihiutaleet. Kääntele seosta pari minuuttia.
Ota bataatinkuoret uunista ja käännä kuoripuoli alaspäin. Täytä puolikkaat kukkuroilleen bataatti-papuseoksella. Kuorruta runsaalla mozzarellaraasteella.
Nosta uunin lämpö 225 asteeseen ja kuorruta bataatteja 8–10 minuuttia, kunnes juusto on saanut kauniin värin. Anna jäähtyä hieman. Täytetyt bataatit voi syödä kuorineen.
Vinkki: Voit korvata säilötyt pavut 6 dl:lla liotettuja, keitettyjä papuja.
Resepti: Laura Kaapro



Vaikka itse näistä täytetyistä bataateista innostuinkin ja kovasti tykkäsin, täytyy rehellisyyden nimissä tunnustaa, että jostakin syystä muu perhe ei näitä ihan suurimmiksi suosikeikseen ollut valmis nimeämään. Ihme tyyppejä, sanon.
Kertokaapa jos teillä on jemmassa hyviä ja maistuvia kasvisruokia, omat reseptini rajoittuvat lähinnä sosekeittoihin…

-Liina


7 kommenttia:

  1. Kun kotona tekee jotain erilaista ruokaa oikein ajan kanssa,niin eipä sitten maistukkaan muille kuin itselle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Niinhän siinä välillä käy. En kyllä aio lannistua vaan perhe saa jatkossakin olla kokeilevan keittiön koekaniineja. :)

      Poista
  2. Kun kotona tekee jotain erilaista ruokaa oikein ajan kanssa,niin eipä sitten maistukkaan muille kuin itselle.

    VastaaPoista
  3. Kasvislasagne! Jauhelihakastikkeen tilalta kasviskastike: sipulia, kesäkurpitsaaa, raastettua porkkanaa, tomaattimurskaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvislasagnea en olekaan kokeillut, pastalevyt on kyllä vaihdettu monesti kesäkurpitsaan, mutta jospa kokeilisi joskus ilman lihaakin. Tilalle voisi laittaa vaikka sieniä! Kiitos ideoista. :)

      Poista
  4. Itsekin olen jättänyt punaisen lihan kokonaan pois eettisistä syistä. Kalaa syödään meillä reilusti enemmän kuin ennen.. Helppo kasvispasta syntyy tietysti pastasta ja oliiviöljyssä paistetuista kasviksista (paprikaa, sipulia, sieniä, kesäkurpitsaa..) Mausteeksi mustapippuria ja joku hyvä pastakastike. Reilusti parmesaanilastuja päälle ja siinä se!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä kyllä edelleen syödään myös punaista lihaa... Lasten lempiruokaa on kunnon pihvi:/ No, olen ihan tyytyväinen jos kasvisruuan osuutta ruokavaliossa saa lisättyä edes hiukan ja siinä samalla leikattua punaisen lihan määrää. :) Kasvispastoista kirjoittelinkin jo Villa Ilonan siskoblogissa: http://www.stoori.fi/dash-of-design/tomaatti-munakoiso-fetapasta/

      Poista