2017/03/12

TAKUUVARMA KEVÄÄN MERKKI - VIHERKASVIT JA NIIDEN KEVÄTHUOLTO


Takuuvarma kevään merkki on vähitellen päätään nostava sisustusinto. Meillä koti ja sisustus alkavat pääpiirteiltään olemaan jo valmiita, joten mitään isoja projekteja tai hankintoja ei enää juuri tehdä. Haaveilen tietysti yhdestä jos toisestakin jutusta (kuten uudesta sohvasta tai kodinhoitohuoneen remontista), mutta käytäntöön näitä haaveita ei olla ihan juuri nyt laittamassa. Tällä hetkellä mielekkäin tapa uudistaa ja freesata sisustusta onkin yksinkertaisesti tehdä muutoksia olemassa olevilla kalusteilla tai tekstiileillä. Siirsin korkkikantisen Sinnerlig-tason makuuhuoneestamme olohuoneen isojen ikkunoiden alle. Tuo penkki (joka virallisesti on kai sohvapöytä?) on yksi lempikalusteistani! Siksi onkin kiva että se pääsi näkyvämmälle paikalle.
Tasolle laitoin yläkerrasta peikonlehden. Se onkin yksi suosikkini viherkasveista. Peikonlehden
ruukku on myös Sinnerlig-mallistosta. Tykkään sen muotokielestä ja materiaalista tosi paljon. Peikonlehti ei taida tykätä ihan niin paljosta auringonvalosta mitä se tuossa isojen ikkunoiden alla saa, joten voi olla että joudun sen takaisin vanhalle paikalleen yläkerran työtilaan siirtämään. Katsotaan nyt kuitenkin hetkisen verran rupeaako kasvi osoittamaan sellaisia merkkejä ettei nykyinen paikka sille sovellu.Tv-huoneessa majaileva aitoviikuna on selvinnyt talvesta hienosti. Lehtiä se on välillä pudotellut, mutta uutta versoa, silmua ja lehteä tuntuu kasvavan hurjaa tahtia tilalle. Ihmeellinen juttu, sillä tv-huone on todella pimeä paikka. Ainakaan talvikaudella tuo pimeys ei ole kasvia näyttänyt haittaavaan. Täytyy katsoa miltä kevät näyttää ja joudunko viikunan siirtämään valoisampaan paikkaan. Toivotaan että viihtyisi tuolla tv-huoneessa keväälläkin, tykkään kun tuo tuohon muuten aika harmaaseen huoneeseen vähän viihtyisyyttä ja väriä.


Sinnerlig-tasolle päätyi myös uusin kasvikokeiluni. Viikunan juurelle oli ilmestynyt pieni "poikanen". Yritin sen varovasti irrottaa juurineen ja siirsin omaan ruukkuunsa kasvamaan. On tiputellut kaikki lehdet yhtä lukuun ottamatta, mutta vielä en luovuta vaan toivon että saisin tästä uuden hienon viikunapuun kasvatettua.

Uusin huonekasvihankinta on Lidlistä parilla kympillä löytynyt fiikus. Se onki minulle ihan uusi viherkasvituttavuus, tuollaista ei meillä ole aiemmin koskaan ollutkaan. Vielä toistaiseksi ainakin tuo komea viherkasvi näyttää meillä hyvin viihtyvän. Se onkin käsittääkseni melko helppohoitoinen, ja pärjää varsin vähällä hoivalla, kunhan sitä ei liikaa kastele.

Jotta viherkasvit säilyisivät elinvoimaisina ja hyväkuntoisina, niiden huoltoon kannattaa kasveille usein rankan talven jälkeen hiukan panostaa. Kuiva huoneilma ja pimeä vuodenaika ovat huonekasveille melkoinen koettelemus joten keväällä kannattaa muutama juttu viherkasveille tehdä jotta ne pysyisivät hyväkuntoisina ja elinvoimaisina. Omalta osaltani täytyy tunnustaa että olen ihan umpisurkea näissä jutuissa. Mullanvaihto olisi hyvä hoitaa maaliskuun aikana, mutta itse havahdun tähän aina ihan liian myöhään.

Tässä muutama keväthuoltovinkki:

-Puhdista kasvit ja niiden lehdet pölystä. Tämä on helpointa tehdä pienille kasveille suihkussa.

-Leikkaa pois huonokuntoiset ja ruskeat lehdet.

-Vaihda multa kasveille parin vuoden välein. Isoille kasveille riittää pintamullan vaihto, jos kasvi vaikuttaa hyväkuntoiselta. Jos ruukku on täynnä juuria, vaihda kasville uusi isompi ruukku.


Hyvät ja tarkat ohjeet mullan vaihtoon löydät esimerkiksi täältä:
Viherkasvien keväthuoltoSaatatte tulevalla viikolla törmätä muissakin blogeissa yllä mainittuun kuvaan. Bloggamisen yksi parhaita puolia on vuorovaikutus lukijoiden kanssa. Pelkkä moikkaus kommenttikentässä ilahduttaa ja luo uskoa siihen että lukee näitä juttuja joku muukin kuin vain oma äiti tai anoppi. :D
Bloggaaja, voit halutessasi napata kuvan mukaasi ja liittää omaan blogiisi. Kuvasta kiitos Pilkkeitä -blogin Piialle!

Ps. Voit seurata blogiani myös Facebookissa / Instagramissa / Bloglovinissa


24 kommenttia:

 1. Aivan ihania kasveja teillä! Meillä on vasta yksi peikonlehti, mutta suunnitelmissa on hankkia pari isoa viherkasvia lisää. Jospa ne saisi pidettyä hengissä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ihan ihmeissäni kun tuo viikuna on edelleen hengissä! :D Sen verran surkea minäkin näissä jutuissa olen...

   Poista
 2. Ihanalta näyttää! Meillä on myös peikonlehti ja fiikus. Fiikus tosin pudottelee nyt lehtiä, mutta toivottavasti se ei meinaa mitään pahaa.

  Tuo Sinnerlig-sarja on kyllä ihana! Meille ei kotiutunut siitä mitään, mutta juuri tuo penkki on suosikkini. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Suvi! Fiikukset kuulemma helposti lehtiä pudottavat, jospa teidänkin kasvi kevään kuluessa reipastuisi. :)

   Poista
 3. Kauniita kuvia! Blogisi on suosikkilistassani, jatka vain kirjoittamista. Piristät päivääni :)

  VastaaPoista
 4. Upea tuo peikonlehti, varsinkin noista ilmajuurista tykkään, toivottavasti saisin omanikin kasvamaan niitä!

  VastaaPoista
 5. Sinnerlig-penkki on mielestäni ehkä parhaimmillaan juuri tuollaisena sivutasona, mihin kasata kivoja asetelmia ja kukkia.

  Kiva, jos aktivoidut taas bloggaamaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos An Ka! Makuuhuoneessa tuo taso oli aina päiväpeiton ja koristetyynyjen alle hautautunerna. Nyt pääsee ohan eri tavalla oikeuksiinsa! Kiitos kommentistasi, painiskelen tosiaan isojen tietokoneongelmien kanssa ja se on ollut haasteena aktiivisessa bloggaamisessa. Pakko kai taipua ja investoida uuteen koneeseen.

   Poista
 6. Kivoja kasveja varsinkin tuo peikonlehti ( ? ). Me just päätettiin minin kanssa, että mennään tänään käymään kukkakaupassa hakemassa jotkut kasvit meille! Saas nähdä mitä keksitään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leikkokukat ja viherkasvit on kyllä helppo ja edullinen tapa piristää sisustusta. :)

   Poista
 7. Voi kuinka kaunista ja miten ihania kasveja teiltä löytyykään! Lidlistä löytyy muuten yllättävän usein todella edullisia ja hyväkuntoisia kasveja. Itse aina kurkkaan kaupassa asioidessani ensimmäiseksi päivittäisen valikoiman :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maja. <3
   Lidlistä voi tehdä tosiaan tehdä kivoja kasvilöytöjä.

   Poista
 8. Ai, miten kauniilta tuo Sinnerlig -taso näyttääkään viherkasvien kanssa. Meidän peikonlehti koki kovan käsittelyn koiranpennun taholta talvella, mutta on alkanut nyt hiukan piristymään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hupsis! :) Meillä sama kävi oliivipuulle. :D
   Se oli kyllä aika ränsistyneessä kunnossa jo muutenkin niin ei niin paljon haitannut.

   Poista
 9. Kauniita kasveja teillä <3 Katselin juuri ruokakaupassa fiikusta, mutten oikein tiedä, minne sen meillä sijoittaisin. Viikunapuustakin haaveilen, oliivipuu kun meillä jo asustaa, tällä hetkellä vielä tuulikaapissa viettämässä talvea.

  VastaaPoista
 10. Kiitos Riikka!
  En ole omaa oliivipuuta talvettanut, siksi se varmaan niin surkeassa kunnossa onkin. :D

  VastaaPoista
 11. Onpa raikkaita kuvia! Erityisen ihanat peikonlehti ja se Lidlistä hankittu, unohdin jo nimen! :D Toivottavasti viikunanpoikanen lähtee kasvuun - kuulin juuri tänään että yksi tuttu oli saanut kasvatettua siitä herkullisia viikunoita, Suomessa! Mahtavaa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katri! Olisipa uskomatonta jos minunkin viikunapuustani joskus hedelmiä saisi! :)

   Poista
 12. Aitoviikuna on ihana kasvi, mutta harmittavan harvoin saatavilla. Olen Tampereelta kolunnut lähes kaikki kukkakaupat, ei vaan löydy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Eija! Totta, aika harvoin noihin törmää. Itse olin onnekas ja löysin omani -70 % alesta!

   Poista
 13. Peikonlehti on ihana:) Haluaisin tietää, että mikä tuo pyöreä-pilkullinen-seinäkoriste on? Näyttää upealta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seinäkoriste on ostettu vuosia sitten Vepsäläiseltä ja on BoConceptin mallistoa. :)

   Poista