2016/03/30

ITSE KASVATETUT YRTIT JA KASVIKSET - SIEMENESTÄ PUUTARHAAN TAI PARVEKKEELLE

Yhteistyössä: IKEA


Tutut lukijat tietävätkin, etten ole kummoinen viherpeukalo. Viherkasvienkin hengissä pitäminen tuntuu välillä ylivoimaiselta haasteelta. Kun sain IKEAlta yhteistyöehdotuksen ruuan kotikasvatukseen ja viljelyyn liittyen, epäröin kyllä projektiin ryhtymistä aluksi, sillä ajattelin ettei minun taidoillani saisi juurikaan kummoisia kasvatustuloksia aikaiseksi. Päätin kuitenkin rohkeasti tarttua haasteeseen ja kokeilla mm. yrttien, salaatin ja vihannesten kotikasvatusta. IKEAsta löytyikin vaikka minkälaisia siemeniä ja tarpeita, joilla pääsimme homman aloittamaan. Lapset olivat innoissaan mukana tässä projektissa ja istutuspuuhat olivat muutenkin tosi mukavaa yhteistä tekemistä. Kaupungissa asuville lapsille, tai välttämättä aikuisillekaan, ruuan alkuperä ei aina ole ihan itsestäänselvyys, joten siitäkin syystä tämä lasten kanssa yhteistyössä tehty projekti tuntui suorastaan opettavaiselta.


Lapset olivat innolla siemeniä istuttamassa. Ei ollut ollenkaan itsestään selvää mitä siemeniä ruukkuihin kumpainenkin kylvi, vaan valinnat tehtiin hyvinkin tarkasti. Meillä oli istutettavana mm. persiljaa, basilikaa, oreganoa, korianteria, chiliä, rucolaa ja tomaattia. Nuo tuntuivat sopivilta vaihtoehdoilta, sillä tarkoitus on pitää viljelmät kohtuullisen pieninä ja helposti siirrettävinä. Hankinkin IKEAsta kätevän SALLADSKÅL-istutustarjottimen, johon istutukset sai helposti koottua turveruukuissaan idätysvaiheen ajaksi. Myöhemmin taimet voi istuttaa suoraan tuohon tarjottimelle. Tarjotin on kätevä vaikkapa ihan parvekkeellakin kasvattamiseen, eli itse kasvatettu ruoka ei todellakaan vaadi välttämättä hulppeita tiluksia.

Lapsista tuntui olevan tosi tärkeää, että istutuksessa käytettiin oikeita työvälineitä. Valkoiset puutarhatyövälineet maksoivat IKEAssa muutaman hassun euron ja siinä vaiheessa  jos kun pääsemme taimia istuttamaan ulos asti, ne tulevat ihan todelliseen tarpeeseen. Nythän puutarhavälineet olivat lähinnä fiilistä luomassa. :)
 
Pelkään kyllä että olen heti alkuun tehnyt karmean virheen, sillä kuvittelin että istutukset pitää laittaa heti mahdollisimman aurinkoiseen paikkaan. Tänään kuulin äidiltäni, että ennen kuin kasvit itävät, saisivat kuulemma olla ihan varjossakin. Tämä ilmeisesti ihan siitä syystä, etteivät liikaa kuivuisi. No, toivotaan ettei tämä meidän projekti tyssää heti tähän alkuvaiheeseen ja jos niin kävisikin, niin ehtiihän tässä onneksi vielä uudetkin istutukset viritellä. Otollisinta idätysaikaa kun riittää tuonne huhtikuulle asti. Liian vakavasti en aio tätä meidän kasvatuskokeilua ottaa.
 


Olen muuten sitä mieltä, että nykyään lapsille tarjoillaan kaiken maailman sirkushuveja ja muuta viihdykettä aivan liikaa. Nämä meidänkin puhelimiin ja tabletteihin lähes kiinni kasvaneet lapset olivat tästä tästä istutusprojektista ihan innoissaan ja täysillä hommassa mukana. Tällainen yhdessä tekeminen on mielestäni juuri sellaista aikaa, jota itsekin pitäisi lasten kanssa enemmän viettää. Jos tästä lopputuloksena saadaan vielä jotakin lautaselle asti kasvamaan, vielä parempi!

Toistaiseksi lapset ovat olleet taimien kasvatuksessa todella sitoutuneesti mukana. Jopa niin, että kasteluintoa on välillä täytynyt hiukan hillitä. Eihän kuitenkaan haluta että rakkaudella istutetut ja vaalitut siemenet heti alkuunsa hukkuisivat liiallisen kasteluinnon takia.


Kaikki pienet ruukut mahtuivat tosiaan kätevästi tuohon istutustarjottimelle. Alkuun suunnittelin jättäväni ne itämään tuohon keittiön pöydän päätyyn, johon olisivat periaatteessa mahtuneet. Koska tuossa vaiheessa luulin maksimaalisen auringonvalon olevan hyvä juttu, siirsin kuitenkin koko systeemin yläkerran työtilaan, joka on todennäköisesti kotimme aurinkoisin ja valoisin paikka.

Luonteeltani olen melkoinen hätähousu, ja se tässäkin tuli taas todistettua. Eihän mitään ohjeita kannata tietenkään lukea ennen uuteen puuhaan ryhtymistä, eihän. Päätin koota muutamia vinkkejä tähän alle jos joku teistä lukijoista intoutuu oman ryytimaan tai parvekeviljelmän perustamaan.

-Istutusmullaksi kannattaa valita hiekkapitoinen, läpäisevä multa
-Ennen itämistä taimet voi hyvin pitää pimeämmässä, kun kasvit ovat itäneet siirrä ne mahdollisimman valoisaan paikkaan
-Muista kastella istutuksia tasaisesti, viljelmän voi peittää esimerkiksi kelmulla tai lasilla
-Istutukset pitävät valosta, osa kasveista (mm. basilika) tarvitsee valoa jopa 12 tuntia vuorokaudessaEnnen kuin istutetut siemenet itävät ja niitä pääsee istuttamaan isompiin ruukkuihin, keväistä tunnelmaa keittiöön tuo CITRUS-appelsiinipuu. Sen istutin SINNERLIG-ruukkuun. SINNERLIG-sarja on muuten suuri suosikkini. Meiltä löytyykin kyseisen sarjan tuotteista useampia; ainakin sohvapöytä, tässäkin postauksessa vilahtava jakkara, ruukkuja, pulloja, tarjoiluvati sekä kannu. Tykkään sarjan maanläheisistä sävyistä sekä erityisesti aidoista materiaaleista. Korkkikantisesta jakkarasta on tullut koko perheen suosikki. Se on kevyt mutta silti riittävän tukeva. Korkkinen istuinosa on ihanan pehmeän ja lämpimän tuntuinen. Usein suosituin paikka ruokapöydässä onkin pöydän päässä jakkaralla.

Nyt vain jäämme innolla ja jännityksellä odottamaan miten istutukset lähtevät itämään. Palaan asiaan!

Istutusterveisin, viherpeukalo-Liina

4 kommenttia:

 1. Wow, siemeniä Ikeasta, tämä oli uutta! Täytynee poiketa ja katsastaa valikoimat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään tiennyt aiemmin että sieltä voisi siemeniäkin löytää. :) Tosi kivasti on myös kaikenlaisia kasvatuslaatikoita, ja muita juttuja, joita terassille tai parvekkeelle saa laiteltua. Sulaisi vaan jo kaikki lumet pois ja tulisi oikeasti kevät!

   Poista
 2. Olipas kiva postaus! Just käytiin tiistaina Ikeassa ja olisin kyllä halunnut tuollaisen istutustarjottimen. Satutko tietämään onko noita siemeniä ja tarjottimia tuossa Jyväskylän mini Ikeassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti MINI. Olipa ihana kommentti. <3 En tiedä Jyväskylän pisteen tarjontaa, kävin itse Kuopion IKEAssa hiihtolomareissulla. Vinkkaan jos saan asiasta selkoa. :)

   Poista