2016/04/23

PLANTING | VIHERTÄÄ

*Yhteistyössä IKEA

Jokunen viikko sitten kirjoittelin miten vietimme tyttöjen kanssa hauskan iltapäivän siemeniä kylväen ja istutuksia valmistellen (klik!). IKEA kutsui minut kertomaan hiukan ajatuksiani ruokaan ja sen alkuperään liittyen. No ruokahan on minulle tosi tärkeä juttu ja kyllä ruuan alkuperällä on myös merkitystä. Luomu ja lähiruoka ovat selvästi olleet viime aikoina nouseva trendi ja se on näkynyt ihan perusmarketeissakin luomutuotteiden valikoiman kasvamisen sekä lähiruuan esille noston muodossa.

Olen tosi noviisi kaikenlaisten puutarha- ja kylvöjuttujen kanssa ja hiukan arveluttikin miten homma lähtisi käyntiin. Edelleen minua hieman epäilyttää päästäänkö istutuksia ulos asti siirtämään, sillä itäminen on ollut to-del-la hidasta. Luulen että muutamat mökkiviikonloput, jolloin multa on päässyt kuivahtamaan ehkä vähän liikaa, ovat saaneet osan kylvöistä epäonnistumaan. Ihan täysin en kuitenkaan vielä ole luovuttanut, sillä jotakin vihreää mullasta on kuitenkin jo puskenut!Korianteri, persilja, basilika, tomaatti ja chili lähtivät itämään istuttamistamme siemenistä. Kovin hentoisia ja pitkiksi venähtäneitä taimet tosin ovat. Timjami ja oregano jäivät tyystin itämättä, niiden suhteen olen toivoni jo menettänyt. Kastelu on ollut ehkä turhan epäsäännöllistä, välillä ovat olleet kai turhan pitkäänkin ilman vettä ja välillä taas vettä on annosteltu liiankin reippaalla otteella. Aloittelijan virheitä. :) Nämä reippaat mutta vähän hontelot taimet me kuitenkin uskaltauduimme koulimaan ja siirsimme niitä isompiin ruukkuihin.Jotta kastelu jatkossa hoituisi vähän varmemmin ja tasaisemmalla rytmillä, jätin ruukut keittiön ikkunalle. Siinä tulee pyörittyä kuitenkin päivittäin niin usein, ettei kastelua luulisi unohtavan. Kun ruukutkin ovat mukavan sävyisiä ja yksinkertaisia, ne näyttävät tasolla oikein kivoilta.
Kuvissa vilahtava SINNERLIG -pullo on kätevä kastelussa ja esteetikko tykkää tietenkin sen kauniista muotoilusta erityisen paljon.
 

Nyt peukut pystyyn että nämä taimet jaksaisivat reippaasti kasvaa niin paljon että ne pääsisimme ulos istutuslaatikkoon istuttamaan. Olisipa aika kiva juttu syödä itse kasvatettuja tomaatteja ja yrttejä! Yritän tänä kesänä kylvää vielä mm. salaattia ja joitakin muita vihanneksia suoraan istutuslaatikoihin.

Vähän jo kuitenkin aloin vilkuilemaan valmiita kasveja ja tarvikkeita niille. Jos omat istutukset eivät kunnon taimiksi asti jaksa kasvaa, plan B on tietenkin  hankkia valmiit ja isot taimet/kasvit terassille ja puutarhaan. Kokosin alle muutamia suosikkejani. Jos oma aika ei riitä siemenestä asti kasvattamiseen, IKEAsta löytyy tosi hyvä valikoima valmiita kasveja, ruukkuja ja istutustarvikkeita. Minä huolisin omalle terassilleni esimerkiksi nämä:


TOMAATTI  / BARSÖ säleikkö / SATSUMAS kukkajalka / CONIFER ruukkukasvit / CITRUS / ÖSTLIG ruukkuINGEFÄRA ruukku /

Mukavaa viikonloppua!

-Liina

4 kommenttia:

 1. Upeat kuvat! Viherpeukalointi on mahtavaa, etenkin kun siinä onnistuu.

  VastaaPoista
 2. Meillä on ollut yrttien kanssa vähän samaa ongelmaa, valo ei meinaa riittää.. Vielä silti toivotaan parasta :)

  t.Minna/Life time story

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä vähän jo alan toivoani heittämään ja hiukan jo henkisesti valmistaudun valmiiden taimien ostoon. :D

   Poista