2013/10/29

Hirvicannellonit


Pimenevät illat ja lähestyvä talvi houkuttelevat testailemaan tuhdimpia ja täyttävämpiä reseptejä. Yksi erinomainen vaihtoehto tällaiseen ja muutenkin sesonkiin sopiva ruoka on hirven jauhelihalla täytetyt cannellonit. Syksyyn sopivat mielestäni kaikki lempeän tuliset ja voimakkaat maut. Tässä reseptissä niitä on runsaasti; riistaa, yrttejä, valkosipulia... Nam!
Periaatteessa valmistaminen on superhelppoa. Ainoa työläs ja hidas vaihe on pastaputkien täyttäminen, mutta jos ei pienestä sotkusta välitä, sekin onnistuu suhteellisen rivakasti.




Tein ruuan sunnuntai-iltana ja syötävää siitä jäi seuraavallekin viikolle. Tällaista aavistuksen työläämpää ja hitaammin valmistuvaa ruokaa ei ehdi arki-iltaisin kokkailemaan, mutta loistava tämä resepti on sen vuoksi, että usein ruuan maku vain paranee kun se tekeytyy jääkaapissa vielä päivän tai jopa parinkin verran. Työ-/päiväkoti-/koulupäivän jälkeen usein ei jää kovinkaan paljoa aikaa ruuan loihtimiseen. Siksipä suosinkin mielelläni sellaisia reseptejä, jotka toimivat hyvin seuraavanakin päivänä lämmitettyinä.


        ***

Noin 300g hirven jauhelihaa (jos sitä ei ole saatavilla, nautajauheliha kelpaa mainioisti)
2 tölkkiä tomaattimurskaa
1 iso sipuli
valkosipulinkynsiä oman maun mukaan (taisin laittaa viisi)
2-3 porkkanaa
n. 2dl vettä tai kasvislientä
1-2dl juustoraastetta (melkeinpä mikä vaan juusto käy, esim. emmental on hyvä)
suolaa
mustapippuria
hyppysellinen kuivattua chiliä
soijakastiketta
tuoretta timjamia ja rosmariinia (muutkin tuoreet tai kuivatut yrtit käyvät hyvin, esim. oregano ja basilika)
ripaus sokeria tomaatin happamuutta taittamaan
2dl ruokakermaa

-Kuullota sipuli ja valkosipuli pannulla
-Ruskista jauheliha
-Sekoita liha, sipulit ja tomaattimurska keskenään
-Lisää raastetut porkkanat
-Mausta
-Hauduttele pannulla jokunen hetki (ei vaadi välttämättä pitkää haudutusta, mutta jos aikaa on, kannattaa ainakin viitisentoista minuuttia rauhassa kypsennellä)
-Lisää lopuksi  puolet juustoraasteesta ja sekoittele jauhelihaseoksen joukkoon

Täytä pastaputket jauhelihatäytteellä. Lado ne kahteen kerrokseen voidellulle uunivuoalle.
Kaada cannellonien päälle 1prk ruokakermaa ja päälle vielä purkillinen tomaattimurskaa. Ripottele loput juustot päälle.

Paista uunin alatasolla 225 asteessa noin puolisen tuntia.

Reseptiä voi varioida lukuisilla tavoilla. Porkkanaraasteen voi korvata esimerkiksi raastetulla punajuurella. Lihatäytteen vaihtaa pinaatti-fetatäytteeksi tai sieni-pinaattitäytteeksi. Voi käyttää broilerinjauhelihaa, kalaa tai kanaa. Lapsetkin tästä tykkäävät, eli aivan loistava ruoka senkin puolesta.


***



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti