2013/10/27

Keittiö


Kun ostimme talon, hyväksyin (mukamas) että keittiö ei ollut ihan oman makuni mukainen. Uskottelin itselleni (ja miehelleni) että pienellä fiksauksella keittiön kyllä saa ihan kivaksi. Suunnittelin mm. laatikostojen maalauttamista, yläkaappien uusimista ikealaisilla ja hidastimien jälkiasentamista laatikoihin (kustannus: reilu 50e/laatikko). No, laatikostojen maalauttaminen olisi ollut todella työläs ja kallis projekti. Tajusin myös, että olisihan rungoillekin pitänyt tehdä jotain, ne kun olivat samaa punertavaa sävyä (amerikan pähkinä tai vastaava).
 
Keittiö alkuperäisessä kunnossa 1.5.2013    

Ostopäätöstä tehdessä nuo kaikki pienet muutokset tuntuivat niin näppärältä toteuttaa, mutta todellisuus iski myöhemmin. Ei siis tullut pintafiksausta, vaan yritettiin tuon ei niin oman mieltymyksen mukaisen keittiön kanssa elää. Eihän keittiö mikään huono ollut; kivitasot, Puustellin kalusteet ja Siemensin koneet. Eipä tuo yhteiselo kuitenkaan sujunut. Vanha keittiö riiteli mielestäni tosi pahasti muun sisutuksen ja värimaailman kanssa. Päätin että keittiö remontoidaan, oli siinä järkeä tai ei. Tuntui todella hurjalta lähteä toimivaa ja suhteellisen hyväkuntoista keittötä purkamaan kaatopaikalle. Päätin laittaa koko keittiön kaikkine koneineen, tasoineen ja kaappeineen, myyntiin Tori.fi:lle. Uskomaton tuuri kävi ja saimme vanhan keittiön myytyä! Lähikaupungissa asuva rintamamiestaloa remontoiva pariskunta kävi peräkärryllä ja farmariautolla keittiön koneineen ja tasoineen osissa noutamassa. Mahtavaa kierrätystä minun mielestäni! Vanhan keittiön myyntihinnalla saatiin kuitattua uudet kivitasot.Remonttiin uhrattiin hiihtoloma. Lapset olivat evakossa mummilassa ja minä ja mies tehtiin pitkää remonttipäivää kotona. Purettiin vanhat kalusteet ja laatoitukset, tasoitettiin seinät, maalattiin, rakenneltiin uusille kalusteille sokkelit ("fiksuna" valitsin matalalla sokkelilla olevat kalusteet, joita ei siis pystynyt asentamaan jaloille vaan matala sokkeli jouduttiin rakentamaan itse).


Kasailtiin kalusteet paikoilleen, asennettiin tasot ja lasit lieden ja altaan taakse jne. jne. Kuulostaa hurjalta, mutta viikossa homma oli paketissa! Ihan ilman kommelluksia ja hermojen kiristelyä ei selvitty, sillä tasoon oli tehty aukko altaalle väärään kohtaan. Onneksi selvittiin pelkästään purkamalla jo asennetut kalusteet ja keittiökoneet ja siirtämällä niitä kymmenisen senttiä toiseen suuntaan. Jos kalusteita olisi ollut koko seinän pituudelta, tuohan ei olisi onnistunut. Nyt oli onneksi pientä pelivaraa.

Mitään isoja rakenteellisia muutoksia keittiöön ei tehty. Vesipisteet pysyivät samoilla paikoilla, samoin keittiökoneet. Olisin halunnut saarekkeen, mutta se olisi vaatinut niin isot muutokset, ettei siihen ryhdytty.Nyt keittiömme sopii paremmin muuhun sisustukseen. Tykkään kovasti siitä, että yläkaappeja on vain yhdellä seinustalla. Aiemmin astianpesukone oli korotettu, nyt se laskettiin takaisin tason alle. Ergonomia ehkä kärsi, mutta linjakkuus ja suoraviivaisuus tuli tilalle. Musta kivitaso ei anna armoa leivänmuruille, pölylle tai tahmeiden pienten käsien kuville. Silti se on mielestäni niin kaunis, että suosiolla pyyhin tasoja vähän useammin.


Allas on liimattu tason alle.Tykkään kovasti siitä, että taso on helppo pitää puhtaana. Hanamme on Damixa Osier. Esteettisesti kaunis, mutta harmittavasti roiskuttaa vettä. En tiedä johtuuko siitä että juoksuputki on niin ylhäällä vai onko kyse jostakin muusta. Tässä kohtaa toivoisin esteettisyyden sijaan hiukan enemmän käytännöllisyyttä (todella harvinaista että sanon näin).


Talomme ainoa tulisija on keittiössä sijaitseva leivinuuni. Sitä lämmitetään lämmityskaudella vähintään joka toinen päivä. Ruokaakin siellä teen, eilen viimeksi päivällä pizzaa sekä illalla kanafileitä ja valkosipuliperunoita. Kuvassa näkyy myös DIY-muistitaulu. Se tehtiin tammilevyn jämäpalasta joka maalattiin liitutaulumaalilla. Muotoilu on hiukan rouhea, mutta taulu toimittaa siitä huolimatta tehtävänsä ihan kiitettävästi.


Keittiömme on olohuoneen kanssa yhtä ja samaa tilaa. Senkin takia olen todella onnellinen että remontti tehtiin. Ennen remonttia tilat riitelivät keskenään. Tykkään todella paljon ruuanlaitosta ja keittiössä tulee vietettyä tovi jos toinenkin. Siinä toinen iso syy miksi keittiöön oli mielestäni perusteltua satsata.


6 kommenttia:

 1. Teillä on tosi selkeä keittiö ja tuo leivinuuni, ihan mahtava lisä!

  VastaaPoista
 2. Tyylikäs muutos! :) Ja ymmärrän yskän, mekin yritimme aluksi selvitä "kaappien maalaamisella" jne. mutta eihän se nyt sama ole kuin uusi keittiö.

  VastaaPoista
 3. hieno keittiö! mikä teidän sokkelin korkeus on? meillä on kanssa keittiö tekeillä, jossa ikkuna 97 korkeudella ja mietitään onko 5-6cm sokkeli liian matala?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti!
   Sokkeli on korkeudeltaan 7 cm. :)

   Poista
  2. ok kiitos, kiva kuulla että 7cm sokkelikin näyttää vielä noin kivalta eikä haittaa kokonaisuutta. käytönkään osalta ei liene mitään ongelmia tai oliko asennus jotenkin erityisen hankala? :)

   Poista
 4. hups, tarkoitin siis ikkuna 87cm korkeudella :)

  VastaaPoista