2014/05/09

Parsarisotto


Olette varmaan huomanneet, että tykkään parsasta. Pari viikkoa sitten tein parasrisottoa ja ajattelin jakaa reseptin täällä.


Risoton teko on simppeliä, kunhan muistaa muutaman jipon. Riisiä ei saisi keittää yli, eli tarkkana kypsennysajan suhteen! Toinen juttu on keitinliemi. Siinä pitää olla makua, muuten lopputuotos maistuu helposti pelkältä riisipuurolta. Itse käytän lähes aina kasvislientä, jonka teen kasvisliemijauheesta. Joskus lisäsuolaa ei tuon lisäksi edes tarvitse, mutta suolan tarve selviää parhaiten maistelemalla. Lisäksi sitten 1-2dl hapokasta valkoviiniä. Nesteen määrää on helppo säädellä, kun sitä lisäilee pikku hiljaa riisin kypsyessä. Mitään tarkkoja ainesosamääriä en tässäkään osaa arvioida, riittävästi riisiä syöjämäärän mukaan ja sopivassa suhteessa sitten muut ainekset:)

Risotto kaipaa myös hiukan jotakin happoa, esim. valkoviiniä tai sitruunamehua. Tällä vältetään myös riisipuuroefekti. Ja lisäksi on tietysti tärkeää, että muut raaka-aineet ovat tuoreita, olipa kyseessä sitten parsa, sienet tai esim. äyriäiset

Parsat esikeitin nopeasti suolatussa vedessä ja lisäsin risoton joukkoon kypsennyksen loppuvaiheessa. Erillistä parsakattilaa meillä ei ole, mutta keitän parsat isossa kattilassa pystyasennossa kuminauhalla yhteen niputettuna. Näin nuput kypsyvät lempeästi höyryssä.


Mukavaa perjantaita!

-Liina

4 kommenttia:

 1. Mä valmistin myös tällä viikolla risottoa, ihan ensimmäistä kertaa. Ihan hyvää tuli, mun mielestä, tosin lapset halusi risoton sijaan nakkimunakasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännä juttu, meidänkään lapset ei ihan hirveästi risotosta välitä. Riisi muutenkin tuntuu olevan vähän epäsuosiossa.

   Poista
 2. Itse lisään vihreät parsat pilkottuina 5 min ennen risoton valmistumista suoraan risottoon. Kypsyvät siinä riittävästi. Ei tarvitse esikeittää....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyykin seuraavalla kerralla kokeilla noin, niin välttyy turhilta työvaiheilta. Kiitos vinkistä!

   Poista