2014/04/20

Pääsiäisen herkut ja takuuvarma lammasresepti

Monelle lammas tuntuu olevan vähän sellainen syön jos on pakko -ruoka. Itsekin ajattelin pitkään, että lammas maistuu aina märälle villasukalle, eikä näin ollen ole kovinkaan herkullista. Suhteeni lampaanlihaan lämpesi huomattavasti, kun opin valmistamaan lammasta, tai oikeammin karitsaa, siten että se maistuu herkulliselle ja voimakkaan täyteläiselle ilman sitkeää villasukan aromia.
 
 
Valmistan karitsaa joko ulko- tai sisäfileestä. Marinoin lihat voimakkaassa yrtti-valkosipulimarinadissa usean tunnin ajan. Marinadiin voi laittaa esim. tuoretta minttua, timjamia, rosmariinia sekä paljon valkosipulia, oliiviöljyä, suolaa, pippuria, hunajaa sekä balsamiviinietikkaa.
Riittävän pitkä marinointiaika on tärkeää, jotta lihaan tarttuu tarpeaksi makua yrteistä ja muista mausteista.
  
 


Fileet grillattiin kokonaisena parsojen ja halloumijuusgton kanssa. Lisäkkeenä oli myös vihersalaattia sekä minttuhyytelöä sekä lasten "varamummon" tekemää hunajatsatsikia. Kovin paljoa en malttanut ruokia kuvailla, mutta voin kertoa että herkkua oli! Tämä on ihan järjettömän helppo tapa valmistaa todella hyvää lammasruokaa ja jos grilliä ei ole käytössä, fileet voi paistaa nopeasti pannulla ja kypsentää lopuksi uunissa (huom. koska ovat tosi pieniä, lyhyt kypsennysaika riittää).

 
 
Pääsiäislauantaina saimme vieraaksi tuttavapariskunnan ja kahvitteluja varten tein aamulla lime-rahkakakun. Pohja oli tarkoitus tehdä digestiveistä, mutta niitä ei ollut riittävästi ja lisäsin sekaan spelttimuromysliä. Toimi yllättävän hyvin ja pohjasta tuli mukavan rapea.
Täytteeseen tuli rahkaa, rahka-jugurttia, kuohukermaa, sokeria, liivatetta ja limeä (mehua sekä kuoriraastetta). Reseptiä ei ollut, mutta kohtuullisen hyvin aineksien suhteet taisivat kohdalleen osua; kakku pysyi kasassa ja maistui ihan hyvälle.
 
 
Pääsiäistä ja upean aurinkosta kevätpäivää juhlistettiin myös kuplivalla sekä Aleksanterinleivoksilla. Ja hei, päiväkahvit juotiin terassilla! Ihan mielettömän upeista säistä ollaan tänä pääsiäisenä saatu nauttia.
 


                                                         
                                                                                      ///

Tänä pääsiäisenä on myös pesty mökin ikkunat, käyty soutelemassa, siivottu rantasauna ja saunottu siellä useampaan otteeseen. Pulahdettu virkistävässä (heh) järvivedessä, purettu vanhaa grillikatosta ja korjattu laituria. Trampoliinikin viriteltiin taas toimintaan ja lapset ovat päivittäistä liikuntaa saaneet enemmäin kuin suositellun määrän.

Pääsiäinen on ollut juuri sopivassa suhteessa toimelias ja rentouttava, toivottavasti myös teillä muilla!

-Liina

8 kommenttia:

  1. Voi nam, mitä herkkuja teillä! Mä en olekaan lammasta syönyt piiiiitkään aikaan, juuri tuon villasukka-mielleyhtymän vuoksi. Jospa joskus saisi hyvää lammasta, niin mieli voisi muuttua:)! Teidän pääsiäinen kuulostaa ihanalta! Kelitkin ovat tosiaankin suosineet♥

    Blogissani on sinulle muuten haaste: http://valkoinensoihtu.blogspot.fi/2014/04/arkea-arkea.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen testaamaan, itsellänikin oli tosi pitkään ihan turhaan "lammaskammo":)
      Kiitos haasteesta, tartun siihen heti!

      Poista
  2. Ihana tuo ylin kuva! Aiettä. Minä en syö punaista lihaa ja silti herahtaa vesi kielelle :)

    VastaaPoista
  3. Ihanan näköisiä herkkuja. Näiden kuvien ja tekstin myötä voisin uudestaan maistaa lammasta, kunhan sen joku tekisi ns. oikein.

    VastaaPoista
  4. Oi nam! Itse kuulun kyllä juurikin tuohon lammasmaistuuvillasukalle-ryhmään. Täytyy kesällä kyllä ostaa hyvää lihaa ja testata valmistusta grillissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin mietin, että lammasta pitää kyllä kesälläkin uudestaan tehdä! Harmi vaan, että on niin sesonkiruokaa että saatavuus on muina aikoina vähän niin ja näin.

      Poista