2014/08/06

4 x grillistä


Loman aikana grillattiin tosi paljon. Yleisimmin ehkä kanaa, lisukkeeksi salaattia ja uusia perunoita. Helppoa ja simppeliä, kohtuullisen kevyttäkin. Grillaten pystyy tekemään ruokia tosi monipuolisesti, helposti sitä vaan urautuu aina tekemään sitä tuttua ja samaa. Tässä muutamia vinkkejä mitä grillissämme tänä kesänä valmistui.

Yläkuvassa superhelpot hampurilaiset. Sämpylät tein itse Sikke Sumarin ohjeella, tosin taikina ei todellakaan ehtinyt kohota jääkaapissa yön yli, vaan ehkä sen tunnin verran huoneenlämmössä. Tosi hyviä sämpylöitä tuli siltikin!
Hampurilaisten täytteeksi ihan perussettiä, eli itse tehtyjä jauhelihapihvejä (ne täytyy maustaa tosi tosi reilusti, muuten jäävät helposti mauttomiksi), cheddaria, tomaattia, sipulia, salaattia ja majoneesia.


Pitkästä aikaa tehtiin myös vartaita. Tykkään itse tehdä vartaat siten, ettei lihoja ja kasviksia sekoitella keskenään. Kypsentäminen on siten paljon helpompaa, sillä lihat ja kasvikset vaativat niin erilaisen lämpötilan ja grillausajan, ettei sekavartaita oikein saa hyvin onnistumaan. Tykkään marinoida lihat ja kasvikset aina itse. Perusmarinadi koostuu oliiviöljystä, suolasta, pippurista, sokerista tai hunajasta, valkosipulista ja yrteistä. Tärkeää on myös lisätä mukaan jotain happoa, tummalle lihalle esim. balsamicoa ja vaalealle sitruunamehua. Lisäksi vielä yrttejä oman maun ja marinoitavan lihan mukaan.
Vartaiden lisäkkeenä syötiin nektariini-aurajuustosalaattia. Sopi mielestäni tosi kivasti myös grillatun lihan kaveriksi.

Harmillisen vähän tuli tehtyä kalaa tai muita mereneläviä. Ollaan tosi huonoja kalastamaan, joten oltiin lähikaupan kalatiskin (=vakuumipakattua lohta) varassa. Sääli, sillä grillattu kala on melkeinpä parasta, mitä grillistä saa! Käytiin muutaman kerran vähän isommassa kaupassa, jonka pakastealtaasta löytyi äyriäisiä. Tehtiin niistä pastaa, johon tulleet jättikatkaravut ja kampasimpukat pyöräytettiin grillin kautta.


Vielä viimeinen, mutta ei todellakaan vähäisin: grillipizza! Pizzan teko grillaten on hauskaa, sillä koskaan ei oikein tiedä minkälainen lopputuloksesta tulee. Lempitäytteitäni ovat kuvassa näkyvät, eli ilmakuivattu kinkku, herkkusienet, punasipuli, rucola ja yrtit. Mukaan vielä reilusti valkosipulia.

Grillauskausi jatkuu edelleen ainakin säiden puolesta. Harmi vain, ettei arki-iltaisin oikein (muka) löydy aikaa pidemmän kaavan mukaan syömiseen. No, onneksi on viikonloput, silloin ainakin ehtii grillata.

Onko teillä jotain suosikkiherkkuja mitä grillaatte? Olisi tosi kiva saada uusia ideoita!

Mukavaa keskiviikkoa!

-Liina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti