2013/12/09

Ankkaa ja etukäteisjoululahja

Niin vaan on luonteeni malttamaton, enkä pystynyt joululahjaani (ihan itse itselle ostettua) pakettiin käärimään. Miten olisinkaan voinut, sillä pitihän sen päästä todelliseen testiin kun paistettiin leivinuunissa kokonainen ankka! Ja voi että, hyvinhän tuo ihanainen Tools pärjäsi. Ah, olen ihan rakastunut tuohon uunivuokaan, se vain on täydellinen muotoilultaan ja käytettävyydeltään. Hinta on vähän (heh) suolainen, mutta kun Toolsin -50% hintaan löytää, mitä muuta voi designklassikolle (näin uskaltaisin sanoa vaikka suunnitteluvuosi on niinkin tuore kuin 1998) tehdä kuin poimia mukaansa? No ei niin mitään:)
 


Jatkossa muistiin itselle: 2.5 kg painava ankka ei ihan sula vuorokaudessa jääkaapissa.Siihen menee ennemminkin kaksi vuorokautta. Laita suolaa riittävästi äläkä anna linnun lepäillä paiston jälken tuntikaupalla. Opettele sitomaan lintu oikein. Kyllähän se diy-sidonnallakin kasassa juuri ja juuri pysyi, mutta oikeaoppinenkaan tapa ei olisi haitaksi oppia.

Ankan täytin Granny Smith-ompuilla ja maustoin suolalla, pippurilla, sitruunalla ja timjamilla. Paiston aikana käänsin linnun kerran ja valelin pariin otteeseen hunaja-sitruunamehu-soija- seoksella. Uunissa (jonka lämpötila oli keskimäärin 150 astetta) ankka oli reilu pari tuntia. Ehkä olisi saanut olla kuumempi uuni ja lyhyempi paistoaika? Tästä tosin mieheni on vähän eri mieltä ja luottaa hitaaseen kypsytykseen (ankan rasva ei hulada silloin niin nopeasti lihasta läpi ja liha pysyy mehevämpänä). No, mene ja tiedä. Leivinuunin lämmitys on joka tapauksessa niin tuuripeliä, ettei tuota lämpötilaa ihan tuosta noin vain aina juuri sopivaksi säädetä. Vaikkakin täytyy tunnustaa että mieheni alkaa lämmittämisessä jo hipoa pron tasoa:)

Tämä ankkanen syötiin valkosipuliperunoiden, karpalohyytelön ja isomman lapsen tekemän salaatin kanssa. Hyvin maistui ruoka kaikille, mutta eipä tuollaisesta ankasta yhtä ateriaa enemmäksi ole. Eli jos vieraille meinaa ankkaa tarjota, saa suosiolla varata kaksi lintua.

Mukavaa alkanutta viikkoa!


4 kommenttia:

 1. Voi tools! Niin kaunis, joten hyvän hankinnan teit :)

  VastaaPoista
 2. Kiva että löysit tänne, Iisa:) Toolsia ei tosiaan raskisi mihinkään kaapin perälle edes piilottaa vaan tekisi mieli pitää esillä koko ajan:D

  VastaaPoista
 3. Kaikki Toolsit on minusta hyviä muotoilultaan. Itsellä aterimet.

  Ja ulkonäön lisäksi ilmeisesti vielä hyviä käytössään niin melkeinpä hintansa arvoiset siis. =)

  -Miessisustaja

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommentista, Miessisustaja!
  Toolsit on tosiaan aika arvokkaita ja siksipä niitä yritänkin bongailla hyvillä alennuksilla. Mm. tarjoilukauhan ostin kympillä! Se olikin huippulöytö ja niitä olikin ihan pakko ottaa samantien kaksi:)

  VastaaPoista