2014/01/04

Remonttia - portaat

Olenkohan aiemmin kertonut tarkemmin talomme remontista? Tai sen aikataulusta ennemminkin?
No, tulkoon kertauksena jos on nämä jo aiemmin käyneet ilmi.
Ostimme talon kevättalvella 2012. Pääpiirteittäin pinnat olivat kohtuullisessa kunnossa, mutta eivät ehkä täysin oman maun mukaiset. Talo luovutettiin meille vappuna ja ennen vanhan asunnon luovuttamista ja tyhjentämistä meillä oli vajaa kuukausi aikaa tehdä remonttia uudessa kodissa. Pääosin työt teimme itse mieheni kanssa iltaisin ja viikonloppuisin. Saimme todella paljon apua ystäväpariskunnalta, jotka kaitsivat kiitettävästi lapsiamme. Samoin viikonloppuisin vanhempamme olivat kullanarvoisia tullessaan lapsenvahdeiksi, siten pääsimme edes viikonloppuina molemmat remonttihommiin. Arki-iltoinahan pääsääntöisesti toinen vahti lapsia ja toinen teki työpäivän jälkeen niin pitkän rempparupeaman, kuin vain suinkin jaksoi.
Yksi näkyvä remonttikohde olivat portaat:


Onneksemme ihan kohtuullisen modernit ja ajattomat malliltaan.
Portaiden rungot ovat harmaaksi maalattua terästä. Askelmat, välitasanne ja kaiteet tammea. Voi kun olisivatkin olleet puhtaan tammen sävyiset, mutta harmiksemme ne oli sävytetty punatammen värisiksi jonkinlaisella petsillä. Väri oli niin syvällä, ettei sitä pystynyt hiomaan pois, kuten maalin olisi saanut hiottua. Käytännössä vaihtoehdoksi jäi puuosien maalaus.
Jos petsin olisi saanut hiottua pois, olisin luultavasti vahannut askelmat valkotammen sävyisiksi. Vieläkin harmittaa, ettei tuota pystytty tekemään. Uskon että pieni määrä puun sävyä olisi ollut tosi kiva sisustuksen näkökulmasta. 

Mies oli ensin sitä mieltä, että kyllähän ne itse hyvinkin maalaa (edellisen kodin mäntyportaat maalattiinkin itse), mutta minä vaadin että työ teetetään ammattilaisella. Työnjälki oli hyvä, ja epäilen ettei lopputulos olisi ollut noin siisti jos maalausurakka olisi tehty omin voimin. Maalauttaminen oli mielestäni työn määrään nähden kohtuullisen hintaista, jose en aivan väärin muista, loppulasku oli hitusen alle 600 euroa.

Portaiden kaiteet ovat lasia luukuunottamatta ylä-aulaa, jossa kaiteena on neliörei'itetty alumiinilevy. Ensin olin ehdottomasti sitä mieltä, että nuo alumiinilevyt vaihdetaan myös lasiksi, mutta nyt on silmä sen verran tottunut, että tuo hanke on jäänyt.
Lopputulokseen olen kohtuullisen tyytyväinen. Jos jotain voisi jälkikäteen toivoa, niin ehkäpä ainoa asia olisi se puun sävy. Peittomaalattu valkoinen hävittää aidon puun tunnun ja se on tietysti vähän sääli.
Tässä tapauksessa, valmiin talon ostaessamme, täydellisiä ratkaisuja ei olekaan. Monessa kohtaa joudutaan ulkonäöstä ja myös siitä käytännöllisyydestäkin tinkimään. Meille kuitenkin talon sijainti ja tontti olivat niin iso plussa, että nämä tietyt ulkonäölliset ja osin käytännönkin periksiannot oltiin valmiita tekemään.

4 kommenttia:

 1. Onpa muuten ihan älyttömän onnistunut porrasremppa!!! Todella kauniit nyt:)!

  VastaaPoista
 2. Tulipas portaista hienot, Vau! Musta väri tuo kivasti kontrastia tilaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Ane! Taitaa kuvien erilainen valotus (ja käsittely) hiukan vääristää, sillä runkoja ei maalattu lainkaan. Kieltämättä täysin musta runko olisikin tosi upea! Runkoja vaan ei tuosta noin vaan pysty irroittelemaan ja maalaamaan (ainakaan siististi) itse, eli joutunen tyytymään noihin harmaisiin:)
   Kiva kun löysit tänne blogiini, tervetuloa uudelleen!

   Poista