2013/11/26

Survival Kit pimeään vuodenaikaan

Kovin moni, minä itse mukaan lukien, tuntuu väsähtävän ja nuupahtavan näin pimeään vuodenaikaan. Loppuvuosi kuluu lähinnä joulua ja lomaa odotellessa. Aamuisin kellon soidessa tuntuu että juurihan päänsä tyynyyn painoi, eikä vielä voi mitenkään olla aika herätä. Aamulla on tahmeaa, päivälläkin väsyttää ja illalla sohva vetää puoleensa magneetin lailla. Mitään ei jaksais eikä viittis ja kaikki tuntuu helposti ankealta.

Itselläni on pari juttua, jotka auttavat edes hiukan kaamoksen ja arjen harmauden keskellä. Tässä niistä muutama:

- Kirkasvalolamppu. Ihan ehdoton. Itse huomaan tehon, vaikka en sen valossa yleensä ehdikään oleskella aamukahvia ja lehdenlukua pidempään. Usein pidän sitä päällä illallakin, jos satun hetkisen pidempään paikallani istumaan. Olen niin hyväuninen, ettei illallakaan valossa istuskelu vaikuta nukahtamiseen.- No se kahvi. Usein jo ajatus kahvihetkestä ja pienestä tauosta sen myötä piristää! Vaihtelua saa käyttämällä erilaisia makukahveja, nyt itselläni on käytössä hasselpähkinäkahvi. Tee, varsinkin vihreä, olisi kaiketi terveellisempää ja sitä pitäisikin yrittää juoda ainakin välillä.- Liikunta. Vaikka kuinka väsyttäisi, välillä kannattaa raahautua lenkkipolulle/kuntosalille/ratsastamaan tai mikä nyt kenellekin se vähiten pakkopullalta tuntuva liikuntamuoto on. Itse käyn syksyisin juoksulenkeillä ja ratsastamassa, talviaikaan nautin hiihtämisestä. Tärkeää on se, ettei liikkumaan lähteminen ole liian hankalaa ja aikaa vievää. Siksipä paras kaverini liikkumisen ylläpidossa ova lenkkarit. Lenkille kun pääsee suoraan kotiovelta ja ihan mihin aikaan tahansa.


Mielestäni myös yksi iso juttu on osata nauttia pimeän vuodenajan eduista. Eli valitse tylsästä jutusta ne vähiten tylsät osiot ja revi ilo irti niistä.

- Kynttilät. Mikä onkaan tunnelmallisempaa kuin sytyttää kynttilöitä ympäri taloa ja fiilistellä vain. Ja kukapa kynttilöitä polttaisi valoisalla (no minä joskus) saati kesäaikaan, eihän ne silloin oikein miltään näytä.- Ihana hämärä; kotona et näe koirankarvoja, pölypalleroita tai tahmeita jälkiä keittiön lattiassa! Aamulla kun lähdet kotoa, on pimeää ja sama juttu iltapäivällä kotiin tultaessa. Mahtava illuusio siitä että kotona olisi siistiä ja puhdasta. Ei tarvitse heilua ihan koko aikaa imurin tai mopin varressa. Säälimätön kevätaurinko palauttaa taas aikanaan takaisin maan pinnalle tässäkin asiassa, mutta silloin ollaankin jo menossa kohti valoa ja kevättä ja energiaa siivoamiseen löytyy ihan eri tavalla.

- Oma koti. Nauti omasta kodista ja siitä että hyvällä omallatunnolla voit jäädä neljän seinän sisälle perheen kanssa. Katsoa ehkä vähän enemmät tv:tä, kuunnella lempimusiikkia ja ottaa kupposen kuumaa.

Loppujen lopuksi pimein aika on jo ihan kohta ohi (no on, on!). Joulun jälkeen pian jo alkaa päivä pitenemään, lumi peittää (toivottavasti) maan ja tuo vielä lisää valoa. Kyllä me tästä(kin) syksystä ja talvesta selvitään. Eikä tässä kaiketi vaihtoehtoja ole, jollei ole ajatellut muuttaa jonnekin etelämmäksi;)

Ihania hämärähetkiä kaikille, ottakaahan mukillinen teetä tai kahvia ja nauttikaa olostanne!

2 kommenttia:

  1. Nyt tuli vinkit tarpeeseen! Pimeä vuodenaika on hotkaissut minut ihan yllättäen tänä vuonna. En ole aiemmin ymmärtänyt, että pimeä voi olla näin raastavaa. Kirkasvalolamppua jäin erityisesti miettimään. Olen niin "hyvä nukkumaan", että aamuisinkin taida olla vielä jossain melatoniinipöhnässä pitkään. Kahvista olen kyllä kateellinen! Teestä ei irtoa samanlaista hekumointia etukäteen...

    VastaaPoista
  2. Kirkasvaloa kyllä suosittelen. Onhan niitä myös kuulokeversioita, itse en tosi ole niiden tehoa testannut. Toivottavasti tämä pimeys alkaisi helpottaa itse kullakin!

    VastaaPoista