2014/09/29

Suomalaista muotoilua

Sain Iisa's -blogista mielenkiintoisen haasteen  liittyen suomalaiseen muotoiluun. Alunperin haaste on lähtenyt Valkoisen Harmajan Suvilta.
Virallinen ohje kuului näin: 
Olisi kiinnostavaa kuulla mitkä ovat sisustusbloggareiden uusia suomalaisia lempituotteita?

Mitä uusia suomalaisia designtuotteita kotoasi löytyy tai mistä tuotteesta unelmoit?

Onko lähialueellasi muotoiluosaamista, jota haluaisit tuoda esiin?

Itse mietin tätä ehkäpä hiukan tulevaisuuteen tähyten. Nostan esille muutamia valmistajia, joiden kuvittelisin tai toivoisin nousevan esille uusina suomalaisina muotoilun tähtinä ja pääsevän pinnalle myös kansainvälisesti. Menestyäkseen kun harvoin riittää kotimarkkinoilla toimiminen.

1. Lundia
Nostanut profiiliaan tunkkaisten mäntyhyllyköiden valmistajasta skandinaavisen moderniksi ja todella tyylikkääksi huonekaluvalmistajaksi. Omaankin kotiini huolisin uutta ja raikkaan pelkistettyä Lundiaa.


  (kuvat valmistajan sivuilta)

2. Junet
Tälle yritykselle toivoisin menestystä. Tinkimättömästi suomalainen yritys, joka myös käsittääkseni valmistaa kaikki tuotteet Suomessa. Tällä on oikeasti merkitystä eikä sitä voi  mielestäni liikaa korostaa.  Junetin tuotteet ovat kevyt ja raikas tuulahdus, moderneja, mutta silti pehmeitä. Sopivat mielestäni hyvin monenlaiseen sisustukseen.


(Kuva valmistajan sivuilta)

 3. BEdesign
Upeita designkalusteita. Alla olevalle vaaterekille olisi täydellinen paikka tuulikaapissamme josta puuttuu naulakko.

(Kuva valmistajan sivuilta)

Habitaressa ihastelin myös vastalanseeratun Himmeen valaisimia.


Mielestäni myös Saanalla ja Ollilla on raikkaita tekstiilejä ja heidän toivoisin valikoimiaan ja mallistoaan onnistuvan laajentamaan myös suuren yleisön tietoisuuteen ja ulottuville.  


Tästä päästäänkin hyvin minun nähdäkseni yhteen suomalaisen muotoilun ongelmaan. Jos tuote alkaa houkutella ns. tavallista kansaa, se nähdään helposti bulkkitavarana ja tuotteen hohto karisee nopeasti. Täytyy kuitenkin muistaa, että ainoa realistinen tapa rahoittaa uusien designtuotteiden suunnittelua ja valmistusta on saada tuotteet myymään muuallakin kuin pienissä, erityisen muotoilutietoisten ihmisten piireissä. Mitä mieltä olette, olenko tässä ihan väärillä jäljillä?

Itse ainakin toivon sydämestäni suomalaisille muotoilualan yrittäjille rohkeutta ja mahdollisuuksia laajentua Suomen markkinoilta myös kansainväliseen markkinaan. Helppoa se ei varmasti ole, mutta me tavalliset kuluttajat voimme omalla ostokäyttäytymisellämme ja valinnoillamme tätä tietä hiukan helpottaa. 

Omassa kotonani suomalaista muotoilua näkyy erityisesti astiakaapissa. Iittala ja Arabia ovat siellä hyvin vahvasti edustettuina. Myös molemmat sohvamme ovat kotimaista muotoilua, Adean Camp
ja HT Collectionin Como.  Myös valaisimissa kotimaisuus näkyy, meiltä löytyy mm. Yki Nummen Modern Art sekä Artekin seinävalaisimia.
Uusia suomalaisia designtuotteita haluasin kerryttää kotiini vähitellen lisää. Toiveena olisi löytää pienemmän tytön huoneeseen työpöydäksi käytetty Artekin pöytä. Laatu ja design kohtaavat Artekin tuotteissa mielestäni todella hyvin. Siksipä myös käytetyillä Artekin tuotteilla on melkoisen kova jälleenmyyntiarvo.

Kertokaapa te muutkin halukkaat minkälaisia tuulia uskotte suomalaisen muotoilun kentällä puhaltavan lähitulevaisuudessa!

Maanantaiterveisin,

Liina.

10 kommenttia:

 1. Hienoa suomalaista osaamista nostit esille. Yksi asia minua on mietityttänyt monen näiden suomalaisten yritysten kanssa. Se, että hirveän moni myy tuotteitaan vain yhden tai kahden ison ketjun kautta. Vaikka on hienoa, että on pieniä suomalaisia yrityksiä, olen miettinyt, kuinka paljon voitoista kilahtaa juurikin näiden jälleenmyyjien kassaan? Huonekalualalla viimeisten kymmenen vuoden aikana ovat monet pienet jälleenmyyjät ja valmistajat hävinneet kilpailun nimekkäiden juttujen keskittyessä isoille ketjuille. Se vähän harmittaa näissäkin.

  -Paula

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa Paula, oikeiden jälleenmyyntikanavien löytäminen on kyllä tosi tärkeää. On myös tosi iso bisnesriski olla vain yhden tai kahden jälleenmyyjän varassa. Sopimukset kun harvoin kovin pitkiä ikävä kyllä on.

   Poista
 2. Pakko sanoa, että kovasti samoista jutuista tykkään!

  VastaaPoista
 3. Kiva kun tartuit tähän, ja muokkasit mieleiseksi! Nämä voisivat hyvinkin olla tulevaisuuden klassikoita. Tuo Junet jäi Habitaresta erityisesti mieleen - kiinnostava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos haasteesta! Junet on tosi kiinnostava, toivon kovasti että saisivat markkinoilla lisää jalansijaa. :)

   Poista
 4. Erinomaisia poimintoja. Olen seurannut ihailevasti Lundian muutosta noista mäntypuuhyllyistä modernin raikkaaseen suuntaan ja Artekin huonekalut ja valaisimet ovat ikuisesti rakkaita, itseni lisäksi varmasti monelle monelle suomalaiselle. Oletko ollut Adean sohvan laatuun tyytyväinen? Itse olen miettinyt merkin Wilhelm -sohvaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lundian kehitys on kyllä ollut tosi mukavaa seurattavaa. Ja Artek, se nyt vaan on klassikko. :)
   Adeaan ollaan oltu tyytväisiä. Ainoastaan verhoilukangas on vähän ärsyttävästi haalistunut, mutta aurinko nyt vaan on tummalle kankaalle aika armoton.

   Poista
 5. Itse nostaisin esille Suomalaiset Lovi tuotteet. Ne ovat aivan ihastuttavia, ja maailmallakin noteerattuja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo totta! Piti ihan googlata että mistä on kyse kun en heti yhdistänyt nimeä tuotteeseen, mutta onhan minulla tosiaan itsellänikin yksi Lovi. Siskoltani sain pari vuotta sitten joululahjaksi Lovi-tuotteen poron. :)

   Poista